LİTYUM KLORÜR ile VARROAYA ETKİN ÇÖZÜM.

LÄ°TYUM KLORÃœR Ä°LE VARROA MÃœCADELESÄ°


Hoffenheim Üniversitesi'nden gelen Alman bilim adamları, bal arılarında en büyük tehdidi olan VARROA'ya karşı bir darbe indiren basit bir çözüm üzerinde çalışmışlardır. Bileşik lityum kloridin küçük bir dozunun VARROA akarlarını arılara zarar vermeden öldürdüğünü bulmuşlardır .

Bilim adamları, bulgularını 12 Ocak'ta yayınladıkları bir rapor ile duydurdular.

varroa 32432Daha yaygın olarak Varroa akarı olarak bilinir ve tüm dünyada arılar için tam bir baş belasıdır. Bir koloni içine sızdıktan sonra, varroa arılara yapışırlar ve hemolenflerini emerler (esasen kan) taşıdığı hastalıkları yayar. USDA'ya göre , ABD'de ticari kovanların yüzde 42'si, 2017 yazında istila edildi ve arıcıların yüzde 40'ı parazitin sömürgelerine ciddi zarar verdiğini söyledi. Buna karşılık, sadece yüzde 13'ü böcek ilacına zarar verdiğini bildirdi.

Araştırmacılar, parazitlerle mücadele eden kimyasal bileşikler var ancak geçmişi giderek etkisiz kalıyorlar ve son 25 yılda hiçbir yeni aktif bileşik kaydedilmediğini belirtiyorlar.


Seçeneklerin yetersizliği, Kudüs İbrani Üniversitesi'ndeki bilim adamlarının RNA girişim denilen bir teknikle denemelerini sağladı. Çalışmalarında, Varroa akarlarının yaşamsal genlerini nakavt etmek için şeker çözeltisi yoluyla arıları çift sarmallı RNA'ya beslediler. Akarlar öldürücü RNA'yı arılar hemolimf üzerinden sindirip öldüler.

Bu sonuçlardan esinlenerek, Alman araştırmacılar, deneyleri biraz sıkıştırılmış yöntemlerle tekrarlayarak onları tekrarlamaya çalışıyorlardı. Gerçekten de, tasarlanan RNA ile şeker suyunu besleyen arılar istila eden akarları hızla öldü, ancak bir kontrol grubundaki akarlar da etkisiz olması gereken başka bir RNA verdi. Şaşırtıcı sonuçlar, araştırmacılara, RNA üretmek için kullanılan ve dolayısıyla şeker suyunda bulunan lityum klorürün gerçekten parazitleri öldürdüğünden şüphelenmeye neden oldu. Sonraki incelemelerden biri, hipotezini doğruladı.

Bilim adamları daha sonra , yaklaşık saha çalışmalarına dahil olanlar da dahil olmak üzere, Varroa akarlarına karşı lityum klorür test eden çok sayıda deney gerçekleştirdiler . Arılardaki arı ölüm oranını belirgin bir şekilde artıracak şekilde 24 ila 72 saat boyunca az miktarda lityum klorür (25 milimole fazla ) % 90 ila 100 oranında Varroa akarlarını yok ettiğini buldular . (Aşağıda: rakam, arı ve akarların, lityum klorid ile beslenmemiş canlılara oranla, lityum klorürle beslenen canlıların oranını göstermektedir.)


Ziegelmann ve ark. / Bilimsel Raporlar


Araştırmacılara göre, lityum klorür, beslenerek kolayca uygulanır, balmumu içinde birikmez, memeliler için düşük bir toksisiteye sahiptir ve makul fiyatlı olduğu için çok hızlı kullanılabilir. Bununla birlikte, balta muhtemel artıkları analiz etmenin yanı sıra ilk olarak uzun vadeli yan etkileri test eden serbest uçuşan koloniler üzerine daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sussex Üniversitesi'nde Arıcılık Profesörü olan Francis Ratnieks, yeni bulgu hakkında şüphe duyuyordu.

Varroa'nın % 97'sini bir damızlık kovanında tek bir oksalik asit uygulamasıyla öldürebiliriz, bu da uygulanması beş dakika sürer ve zaten arıcılar tarafından kullanılır ve arıcılar tarafından kullanılır", dedi. RCScience'e e-posta yoluyla. "Varroa öldürmek ve aynı seviyede kontrolden yararlanmak için kolonilere lityum tuzları uygulamak zor olacaktır. Normalde olmayacak bir ürünle balın kayda geçirilmesi ve potansiyel bulaşması da söz konusudur."

Yine de, Hoffenheim araştırmacıları umutludur.

"Lityum klorür, yapay ve doğal sürülerde ve özellikle ABD'de tozlanma için kullanılan çok sayıda arı arı için etkili ve uygulanması kolay bir potansiyel taşıyor" diye ekliyorlar.