SONBAHAR BAKIMI

 Arılarda Sonbahar Bakımı

Artık yaz dönemi bitmiş olacak ki, havalar soğumaya başlamış ve arılarda kışa ugun olarak kış şartlarına hazırlamak gerekiyor. Arılarda sonbahar bakımı ne kadar iyi ve düzenli olursa kış mevsiminide o kadar güvenli bir şekilde atlatıp arıları ilkbahar mevsimine çıkarmış olacağız. Güzün güçlü arı kolonisi aynı zamanda ilkbaharda yine güçlü olarak kendisini gösterecektir. Doğada bal kaynakların tükendiği bu dönemde ana arı da yumurtlaması azalır. Arılar artık bal hasadından sonra ballık kısmından aşağıya doğru yani kuluçkalık alanına inmeye başlayacaktır.

Arılarda Sonbahar Bakımı Olarak Şunlar Yapılabilir:

1) Arıların gıda stoğu kontrolü yapılmalı; Yaklaşık 15-20 kg balı olan bir kovan o kışı sönmeden geçirebilir, bu yüzden kışlık bal stoku eksik olan arılara muhakkak diğer kovanlardan aldığımız ballı çerçeveler verilmelidir. Eğer bal var ama henüz petekler sırlanmamışsa, arılara bal şerbeti vererek bu petekleri sırlamaları sağlanmalıdır. Çünkü sırlanmamış petek içindeki bal zamanla ekşir.

2) Koloni içindeki arı mevcudu kontrol edilmeli; Güçlü olan kovan kış şartlarına daha kolay dayanabileceğinden, arı sayısı çok az olan kovanlar birleştirilmelidir. Çok güçlü olmamakla birlikte arı sayısı çok olan kovanlara ise muhakkak teşvik şurup laması yapılmalıdır. Verilen şurup sayesinde Anaarı yeniden yumurtlamaya başlar ve kovandaki arı sayısı artar. Ayrıca kovan nüfusu gençleştiği için ilkbahar mevsimine daha çok arı kalır. Normalde 7-8 çerçeve arısı olan kovan o kışı rahatlıkla geçirebilir. 5-6 çerçevesi olan kovanlar için teşvik şurup laması muhakkak yapılmalıdır.

3) Ana arı durumu kontol edilmeli; Ana arının durumu muhakkak kontrol edilerek hastalıklı, yaşlı ya da bir şekilde sakat kalmış ana arılar muhakkak değiştirilmelidir. Bu mevsimde değiştirme imkanı yoksa bu tür kovanlar anası sağlam ama nüfusu az olan kovanlarla birleştirilmelidir. Anası kışın ölen koloni birliğini sağlayamaz ve dağılır.

4) Arı kovanın sağlam ve güvenirliği kontrül edilmeli; Kovan yapısı kontrol edilerek sonbahardaki şiddetli yağmurlara ya da kış şartlarına karşı oluşabilecek problemler çözülmelidir. Özellikle yağan şiddetli yağmurlar kovanın içine sızması durumunda rutubet ve küf yaparak arının sönmesine neden olur. Problemli olan kovanlar ve kovan kapakları sağlamlaştırılmalıdır. Ayrıca arılıkta kovanların kışı daha emniyetle geçirecekleri önlemler alınmalıdır.

5) Kovan örtü bezi gibi koruma malzemelerin kontrolü yapılmalı; Kovan üst örtüsünün kovan içindeki fazla rutubeti alacak şekilde olması gerekir. Bunun için petek çerçevelerinin üzerine bez örtülmesi önerilir. Bu bezin üzerine ise kağıt parçaları ve temiz ot demetleri konabilir. Naylon ve plastik şeyler koymak kesinlikle doğru değildir, çünkü bu tür malzemeler kovan içinin rutubetlenmesine neden olur.

6) Duruma yani arı mevcuduna göre bölme tahtası konulmalı; Eğer kovan içinde arıların işgal etmediği çerçeveler varsa bunları muhakkak almak gerekir. Daha sonra kovan iç hacmin daraltmak için çerçeveyle boşluk arasına bir bölme tahtası konur. Bölme tahtasının boş kalan tarafına ise ot, bez, kağıt gibi malzemelerden yastık yapılırsa iyi bir izolasyon sağlanmış olur ve arılara ısınmaları konusunda yardım etmiş olunur.

7) Arıların işgal etmediği fazla balları alınabilir; Kuluçkalıktaki fazla balları almak gerekir. Bir kovanın ortalama bal ihtiyacı 15 kg civarındadır. Yani yaklaşık 5-6 çerçevede balı olan arı kışı rahatlıkla geçirebilir. Bütün çerçeveleri bal ile dolu olan kovandaki arılar ısınma konusunda problemle karşılaşırlar.

8) Bu dönemde doğada nektar olmadığından arıları yağmacılığa karış korumalı; Yine sonbahar ayları yağmacılık tehlikesinin olduğu aylardır. Yiyeceği yeterli olmayan arılar diğer kovanlara saldırabilir. Ya da arılık arazide kışlayan ama yeterli yiyeceği toplayamayan yağmacı arıların baskınlarına uğrayabilir. Gerekli önlemleri almak gerekir.

9) Arıların düşmanı olan çeşitli zararlılara karış tedbirler alınmalı; Kovanlardaki arı miktarı azaldığı için dışarıdan gelecek hastalık ya da diğer zararlılara karşı kovanın direnci azalır. Arılarınızı daha farklı olan haşerelerden koruyunuz. Bu dönemdeki çalışmalar arıcılık için, bir arıcının ilkbahardaki başarısıdır.